Asumisyksikön arkea turvataan uuden sukupolven langattomalla henkilöturvajärjestelmällä

Savukosken kunta on ottanut ympäri vuorokautisen hoidon asumisyksikössä Saukodissa käyttöön uuden sukupolven langattoman SenioriTurva lisi-henkilö turvajärjestelmän. Se ilmoittaa asukkaiden liikkumisesta reaaliajassa, hälytykset voi ajastaa, ja järjestelmään integroidun ovipuhelimen etäyhteys helpottaa henkilöiden tunnistamista ja sisäänpääsyä.

Lähihoitaja ja hälytysjärjestelmästä vastaava Jenni Ristiharju on helpottunut: lisi on osoittautunut korvaamattomaksi. ”Aikaisemmassa järjestelmässä hälytyksiä saattoi tulla jopa tyhjästä huoneesta”, Ristiharju harmittelee.” Nyt lisi lisää turvaa varsinkin silloin, kun hoitaja ei ole paikalla. Jos esimerkiksi asukkaan tilanteessa tapahtuu muutos – asukas vaikkapa kaatuu yksin huoneessaan- siitä tulee automaattisesti hälytys suoraan hoitajan puhelimeen, ja hoitaja osaa toimia heti oikein.”

Ristiharju kertoo, että huoneissa on muun muassa sänkyjen läheisyydessä liiketunnistimet ja ovihälytykset. ”Hoitajat saavat kännykkäänsä hälytyksen, jos asukas poistuu sängystään. Jos asukas ei palaa sovitun viiveen jälkeen sänkyynsä, hoitajille tulee automaattisesti hälytys siitäkin”, Ristiharju kiittelee.

Asukkaat voivat hälyttää apua myös itsenäisesti turvarannekkeistaan.

”Hälytykset voidaan myös ajastaa haluttaessa vaikkapa päivälevon ajaksi tai koko yöksi. Kuuntelemme asukkaiden toiveita”, Ristiharju jatkaa.

Jenni Ristiharju kertoo, että Saukodin hoitajat voivat nyt turvallisin mielin työskennellä mihin vuorokauden aikaan tahansa.

”Lisääntyneen turvan myötä työn kuormittavuuskin on vähentynyt.”

Uuden henkilöturvajärjestelmän käyttö on Risti harjun mukaan ollut nopea oppia. Puhelinsovelluksessa on vain muutamia toimintonäppäimiä. Ja jos jotakin yllättävää tapahtuu, tukinumero toimii 24/7.

Savukosken kunta hankki järjestelmän avaimet käteen -periaatteella ostopalveluna noin 27 euron kuukausihintaan per asukas. Ratkaisun toimitti rovaniemeläinen Seniortek oy, joka on kotimainen korkean teknologian laitteiden kehittäjä, valmistaja ja palveluntoimittaja.

Muita uutisia